Jagnięcina w codziennej diecie – cechy, wartości, właściwości i przygotowywanie mięsa

Mięso z młodej owcy to jeden z najbardziej cenionych w gastronomii produktów. Charakteryzuje się on przede wszystkim niesamowitym smakiem, wyjątkowym aromatem, jak również bogactwem wartościami i właściwości odżywczych. Mięso jagnięce pozytywnie wpływa na rozwój organizmu, jak również zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Czym charakteryzuje się jagnięcina? Jakie wpływ posiada na zdrowie człowieka? Jak przygotowywać pyszne potrawy na bazie mięsa z młodych owiec i baranów?

Cechy charakterystyczne jagnięciny

Jagnięcinę przede wszystkim można rozpoznać po jej zapachu. Woń mięsa porównywalna jest do aromatu dziczyzny, a samo mięso z wyglądu jest minimalnie otłuszczone. Struktura mięsa jest bardzo sprężysta, posiada jasnoróżową barwę oraz widoczną soczystość, na którą wpływa w szczególności ilość tłuszczu śródmięśniowego. Jagnięcina w smaku jest soczysta, delikatna oraz wyjątkowa. Dobre mięso owcze lub baranie pozyskiwane powinno być z młodych zwierząt, karmionych wyłącznie mlekiem.

Wartości odżywcze jagnięciny

Mięso jagnięce to produkt, który z pewnością powinien znaleźć się w niemalże każdej diecie. Oprócz zauważalnych walorów smakowych wyróżnia się on wieloma korzyściami dla układu ludzkiego. Wśród najważniejszych właściwości jagnięciny można wymienić:

  • niską kaloryczność,
  • wspomaganie diety odchudzającej,
  • bogate źródło składników odżywczych – żelaza, witaminy B, cynku, selenu,
  • posiada właściwości antynowotworowe,
  • lekkostrawność,
  • wysoka zawartość kwasów omega – 3,
  • źródło białka,
  • wspomaga budowę i rozrost mięśni,
  • posiada właściwości regenerujące,
  • wpływa na odporność organizmu,
  • poprawia pamięć i procesy myślowe,
  • łagodzi napięcie mięśniowe,
  • minimalizuje uczucie stresu,
  • wiele innych.

Zastosowanie i przyrządzanie jagnięciny

Jagnięcina to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Warto zadbać o to by było one przyrządzane w minimalnej temperaturze – 90 stopni Celsjusza. Wśród najpopularniejszych technik obróbki tego rodzaju mięsa znajdują się: gotowanie, smażenie, pieczenie, grillowanie, duszenie, duszenie na parze. Przygotowując danie z użyciem jednej z wymienionych form, warto zapoznać się z zasadami obróbki i głównymi zaleceniami.

Gotowanie

Warto włożyć kawałek mięsa do wody lub rosołu o temperaturze nie przekraczającej 100 stopni. Tak przygotowane mięso spowoduje rozmiękczenie tkanek oraz ścięcie białka. Mięso warto doprawić.

Smażenie

Mięso należy uprzednio zagrzać do temp. pokojowej. Produkt powinien być pokrojony w jednakowe plastry, a smażenie rozpocząć dopiero po odpowiednim nagrzaniu tłuszczu. Mięso należy smażyć do 2 minut z każdej strony.

Pieczenie

Jagnięcinę należy piec w temp. 200-230 stopni. Przed upieczeniem można przysmażyć mięso na patelni. Po upieczeniu należy odstawić danie na kilka minut, w celu tzw. odpoczynku.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez 4045 - pl.freepik.com